Si jo em vacuno, protegeixo tothom | Opinió

“Em vacuno o no em vacuno?, la vacuna és segura o no?, em passarà alguna cosa?, què té més risc: vacunar-se o contagiar-se del coronavirus? Jo soc jove, millor no em vacuno, perquè si em contagio del coronavirus no em passarà res, i així espero a veure què passa amb la vacuna…”

Aquest és el run-run mental de moltes persones. Hi ha una ombra de dubte sobre la seguretat de les vacunes que ja s’estan administrant i les que puguin arribar. “És clar, s’ha corregut tant, no hi ha estudis a llarg termini, i si descobreixen d’aquí a uns anys que les persones vacunades…” Entenc perfectament aquests dubtes. Però ja ho he assenyalat amb rotunditat en aquesta columna i ho torno a dir. La comunitat científica no s’ha saltat cap pas en el desenvolupament de les vacunes. Hem corregut molt? Sí. La situació ho requeria. Però s’han fet estudis amb desenes de milers de persones. S’han vist efectes secundaris lleus i alguns de greus. S’han revisat els assajos. I l’Agència Europea del Medicament i l’Agència Federal del Medicament dels Estats Units (els organismes encarregats d’aprovar les vacunes) n’han revisat de manera exhaustiva els estudis, l’eficàcia i la seguretat. I han arribat a la mateixa conclusió: les vacunes són eficaces i segures. Això vol dir que no es produirà mai en cap persona un efecte advers? No, no podem fer aquesta afirmació. Però és que això no podem afirmar-ho de cap medicament. Ni sobre les vacunes contra el coronavirus ni sobre altres medicaments que fa desenes d’anys que ja estan aprovats i que s’han administrat a milions de persones.

Què ens diuen els assajos clínics sobre la seguretat de les vacunes? S’han observat efectes locals a la zona de la punxada (envermelliment, dolor, inflor). També hi ha persones que han patit fatiga, cefalees i febre. Aquests símptomes no tenen més importància. Però sí que s’han descrit efectes secundaris greus. En el cas de la vacuna de BioNTech & Pfizer (la que estem administrant ja a Espanya), s’han descrit reaccions al·lèrgiques greus en la seva administració en la vida real, fora dels assajos. Per aquest motiu, aquesta vacuna no es recomana (de moment, fins que disposem de més dades) per a les persones amb historial de reaccions al·lèrgiques greus. Pel que fa a la vacuna de Moderna (que està a punt d’arribar a Espanya), els efectes secundaris més destacats que indiquen els assajos són fatiga (9,7%), miàlgia o dolor muscular a la zona de la punxada (8,9%) i artràlgia o dolor en les articulacions (5,2%). En els assajos de la vacuna d’Oxford es van descriure dos casos de mielitis transversa. Aquesta és una patologia que provoca la inflamació de la medul·la espinal. D’aquesta manera, es curtcircuita la connexió de les cèl·lules nervioses dels nervis espinals i la resta del cos. Els símptomes són debilitat muscular, dolor i alteracions sensorials. Aquesta és una patologia greu que va provocar que s’aturés l’assaig de la vacuna d’Oxford. Després d’una exhaustiva revisió, no es va observar una relació entre l’administració de la vacuna i aquesta patologia.

Per tant, les vacunes són segures, però la seguretat al cent per cent no existeix. Ja hi ha uns 20 milions de persones vacunades al món. Jo mateixa soc una d’aquestes persones. Més enllà de certes molèsties a la zona de la punxada, no he sentit cap altre efecte secundari.

Jo crec que la pregunta que ens hem de fer tots és la següent: “Com puc contribuir a posar fi a la pandèmia?” Amb mascareta, higiene de mans, distància i vacunant-nos. Plantejar-se l’opció de no vacunar-se i a veure què passa, o esperar que es vacuni tothom, són opcions insolidàries que contribueixen a allargar la pandèmia i posen en risc la vida de moltes persones.

Aquest virus ens ha fet prendre consciència que ens necessitem els uns als altres. Tots trobem a faltar els familiars i amics amb els qui no podem tenir el contacte que desitgem. I ens posem mascareta, ens rentem les mans amb freqüència i respectem la distància de seguretat per protegir-nos els uns als altres. En la lluita contra el coronavirus no existeixen salvacions individuals. La solució passa per la col·laboració i la solidaritat. Si jo em vacuno, protegeixo tothom.

Lee más: elpais.com


Comparte con sus amigos!