Plaça de Catalunya, eix del Nadal a Barcelona | Catalunya

La ciutat del Nadal és la proposta que ha dissenyat aquest any l’Ajuntament de Barcelona amb un doble objectiu: animar el ciutadà en temps de pandèmia i dinamitzar, especialment, la zona comercial del centre i els principals eixos de la ciutat. La plaça de Catalunya amb el seu Festival de Nadal serà un dels escenaris principals amb més de 100 activitats, i la plaça Universitat s’hi afegeix aquest any amb un muntatge en homenatge a la ciutadania davant la covid. La pandèmia ha obligat a anul·lar la cavalcada de Reis i el Festival de la Infància.

És el primer any que la majoria de les activitats de Nadal s’han dissenyat amb un mateix fil conductor i amb un comissariat artístic unificat. Oriol Martí Sambola, gestor cultural que ha dirigit la Fira Tàrrega, entre altres projectes, va ser el guanyador del concurs convocat pel Consistori i és el responsable del disseny de gran part de les activitats nadalenques, tant del centre com dels districtes. «Les idees bàsiques és que totes estan pensades per fer-les a l’espai públic, totes són gratuïtes i s’ha buscat un vincle entre el fet cultural del Nadal i el comerç. És una programació de Nadal amb un llenguatge universal, amb referències clàssiques i d’altres de més contemporànies. I és una oportunitat excel·lent per mostrar a la ciutadania el talent local i el teixit de creativitat local en les arts visuals, plàstiques i música», afirma.

Seran 40 dies, des de dijous passat amb l’encesa dels llums, fins al 7 de gener, amb centenars d’activitats obertes a tot el públic, tot i que en alguns casos s’haurà de fer la reserva per la pàgina web bcn.cat/nadal. Les que segueixen són algunes de les més importants:

Plaça de Catalunya. Del 19 al 30 de desembre, amb 20 projectes d’arts escèniques i música repartides en 100 sessions —a què s’accedirà amb reserva— i en què participaran 140 artistes. Tota la plaça es convertirà en un gran escenari amb diverses plataformes dissenyades per l’arquitecte Jordi Queralt. Per franges, les activitats del matí estan pensades per a les famílies i els nens. A la tarda, seran les arts escèniques —com la dansa i el circ— i la música les que ocuparan els escenaris davant 450 persones que estaran assegudes per veure els espectacles en dues funcions. L’última franja, de 21.00 a 21.30, l’ocuparà un espectacle d’arts al carrer dissenyat per la companyia barcelonina Insectotròpics, amb la seva interpretació del clàssic Conte de Nadal de Charles Dickens amb un llenguatge universal i contemporani, però també amb alguna referència clàssica, amb un muntatge en moviment en què participaran 60 nens del cor del Raval.

Plaça Universitat. El muntatge lluminós, ja instal·lat, amb projeccions sobre teles transparents recordarà escenes, sensacions i frases que s’han dit durant la pandèmia. O coses que s’han fet, des del ioga al menjador de casa a sortir a aplaudir als balcons.

Concerts sorpresa. Seran 100 en 50 ubicacions repartides pels 10 districtes. Es faran des dels balcons, sense avís per evitar que la gent es concentri. Cantants i solistes amb un repertori nadalenc, que repetiran durant una hora.

100 propostes als districtes. Com ja va passar a la Mercè d’aquest any, molts espectacles d’aquest Nadal es faran als districtes. Seran més d’un centenar de propostes d’activitats culturals, científiques i esportives a les zones comercials de cadascun, amb l’objectiu de posar en relleu el comerç de proximitat. Hi haurà cinc instal·lacions amb un aforament fix a cadascun dels districtes amb una programació de dansa, marionetes, teatre, concerts i espectacles visuals. S’instal·laran carpes en algunes ubicacions i en tots els casos es tractarà d’espectacles curts que es repetiran en diferents funcions. Molts dels espectacles estan dirigits a un públic infantil i familiar.

Rasca de Nadal. És una iniciativa que vol premiar els ciutadans que opten pel comerç local i de proximitat. Per això es distribuiran 600.000 butlletes entre els establiments i mercats per donar-los a la clientela entre el 9 de desembre i el 5 de gener. Hi haurà 25.000 regals i els premis seran activitats de cultura, oci, espectacles, com entrades per a museus i també per al parc d’atraccions del Tibidabo, el teatre o les golondrines. Alguns premis poden ser nits d’hotel a Barcelona o menús en restaurants. Els comerços dels eixos també inclouen un altre tipus de premis: lots de productes o vals de compra.

Tió de Nadal a Sant Antoni. Un espectacular tió de grans dimensions es col·locarà a la fossa del mercat de Sant Antoni i serà el protagonista d’una instal·lació audiovisual i participativa. Amb la impossibilitat de fer cagar el tió a cops de bastó, el sistema s’activarà quan es canti a les orelles de l’entranyable tronc i llavors un audiovisual simularà l’enderrocament del mur per veure escenes nadalenques amagades.

El Moll de la Fusta. Per segon any consecutiu, el Port de Barcelona col·locarà un espectacular arbre al Moll de la Fusta on entitats dels barris pròxims organitzaran espectacles i activitats amb un aforament limitat.

Lee más: elpais.com


Comparte con sus amigos!