Miquel Gil presenta el seu nou disc, «Geometries», a València i Barcelona

El cantant Miquel Gil presentarà el seu nou disc, Geometries, el dijous 21 de març en el Palau de la Música de València, i el divendres 22 de març en el Centre Artesà Tradicionàrius de Barcelona, en el marc del festival Barnasants. L’àlbum és un treball polièdric de cançons, cants oberts, vocació modal i temes amb textures noves. Tanmateix, el denominador comú del repertori són les melodies tradicionals i la música d’arrel valenciana. Feia 7 anys, des de l’edició de Per marcianes (Temps Record, 2011), que el músic de Catarroja no publicava noves composicions.

Durant aquest període, Miquel Gil va escriure peces per a teatre i documentals, va explorar nous territoris sonors (des de l’òpera al fre-jazz), va treballar com a actor i, també, va presentar un programa de televisió. A més, va anar fent les cançons que conformaran Geometries. Són cants oberts, d’estil andalusí i vocació modal, on la melodia permet contar històries i desenvolupar línies instrumentals. En aquest cas, l’artista ha musicat poemes d’autors sobre els quals ja havia treballat, com Vicent Andrés Estellés, Enric Cassasses, Anna Montero i Teresa Pascual, i d’altres nous, com Imma Máñez, Begonya Pozo i Rosa Roig. De moment, es poden escoltar els temes “ Llei horària” i “ Canvi de clima”.

Un elenc de grans músics

Per a la gravació d’aquest treball, Miquel Gil ha comptat amb músics de gran experiència. Així, han participat el percussionista David Gadea (Nes, Krama, Ximo Tébar); el guitarrista flamenc Antoni Porcar (companyia Una del montón; Aloma de Balma; Ángela Furquet); el baixista Gusmà Gil (Sva-ters; Xiromita Trad Project); el multiinstrumentista -bandúrria, llaüt, dolçaina i vents- Eduard Navarro (Urbàlia Rurana, L’Ham de foc; Josep Aparicio Apa); i el pianista i flautista Abraham Rivas (Ona nua, Xavier Morant, Carles Pastor).

Geometries també s’ha fet realitat gràcies a la participació de més de 300 persones en el micromecenatge que es va posar en marxa el passat mes de novembre, una iniciativa amb la qual “et sents recolzat i crees vincles amb el públic”, a més de rebre un suport econòmic “quan la cultura no és una gran prioritat d’aquest país”, assegura el propi cantant.

Entrades a la venda

Les entrades per al concert de Miquel Gil en el Palau de la Música de València del dijous, 21 de març, es poden adquirir en la pàgina web de l’auditori del Passeig de l’Albereda ( www.palauvalencia.com) i en les taquilles del recinte.

Loading...

Els tiquets per al concert de Miquel Gil en el Centre Artesà Tradicionàrius de Barcelona del divendres, 22 de març, estan a la venda en Entradium (https://entradium.com/ca/entradas/tradi-2019-miquel-gil) per 10€.

Biografia de l’artista

Miquel Gil va entrar en contacte amb la música de transmissió oral gràcies a Vicent Torrent i Manolo Miralles, amb els quals va fundar el grup Al Tall. Va ser baixista, percussionista, guitarrista, dolçainer i, sobretot, cantant d’aquesta formació imprescindible en la recuperació de la música tradicional valenciana. A més, aquesta experiència li va servir per tal d’entrar en contacte amb els ritmes mediterranis.

Després de deixar Al Tall a meitat de la dècada dels 80, el vocalista va formar part del grup Terminal Sur, amb el qual va gravar el disc Viajero (Plataforma Discos, 1988). Dedicat a la composició de forma regular, una pràctica que havia iniciat amb Torrent i Miralles, va començar a treballar per al teatre i el món audiovisual. Així, va escriure les peces de l’obra O tu o res de Carles Alberola amb Vicent Sabater, amb la participació de Perico Sambeat, i va col·laborar amb Seguridad Social.

Finalment, el primer disc de Miquel Gil en solitari va veure la llum en 1997 sota el títol de Buscando tu olor (Seminola). Amb la veu com a element central, l’artista catarrogí s’endinsava en melodies valencianes, mediterrànies i d’altres latituds amb la companyia d’Efrén López i Vicent Sabater. Quatre anys després, en 2001, l’estudi profund de les diverses formes de cant es plasmava en Orgànic (Sonifolk), un treball molt ben rebut per la crítica i el públic que va suposar un punt d’inflexió en la seua trajectòria. El seu afany investigador també s’ha fet palés en discos com Katà (Galileo MC, 2004), Eixos (Temps Record, 2006) i Per Marcianes (Temps Record, 2011).

Al llarg de la seua trajectòria, Miquel Gil ha col·laborat amb artistes com Lídia Pujol i Psàlite, amb els quals va crear l’espectacle Terregada; Raül Rodríguez; Tobal Rentero; Pep Gimeno “Botifarra”; i Miquel Gironés (en Xiromita Trad Project), entre d’altres. A més, ha seguit composant bandes sonores (Vetllades Ramon Llull; Oficis; Passava per ací), ha cantat òpera (El mal vino) i ha presentat el programa Bambant per casa d’À Punt Mèdia.

Lee más: abc.es


Comparte con sus amigos!