Els llegats de Lluch

El seu assassinat inopinat a Barcelona el 21 de novembre de 2000 i el clam, “diàleg, diàleg”, en la colpidora i multitudinària manifestació de rebuig posterior al passeig de Gràcia, van convertir un professor universitari en màrtir de la democràcia. L’estupor mai superat en què el crim d’ETA —dissabte farà vint anys— va sumir les societats catalana, basca i espanyola va tenir, en contra, un efecte pervers: va galvanitzar a ulls de l’opinió pública la seva figura, tot desdibuixant-ne la transcendència en altres camps. La seva significació per a les societats que va contribuir a modelar, però, anava molt més enllà. Dues dècades després, la mirada retrospectiva permet valorar en tota la seva magnitud els grans llegats més o menys materials i espirituals d’Ernest Lluch (Vilassar de Mar, 1937 – Barcelona, 2000).

Seguir leyendo

Lluch, sempre novetat

Enguany han aparegut tres llibres relacionats amb Ernest Lluch. El seu exsubsecretari de Sanitat i Consum, Pedro Sabando, explica des de dins, en el llibre coral El Sistema Nacional de Salud: Pasado, presente y desafíos de futuro (Días de Santos), com es va gestar la llei general de sanitat. En traça les derivacions de la norma, modificacions posteriors, consecucions, problemes i contrareformes, i visualitza el desenvolupament sanitari a Espanya fins avui.

El seu amic i exalcalde socialista de Figueres, Joan Armangué, recupera a Romà i Rosell. El primer de tots (Cal·lígraf) les aportacions de Lluch sobre qui considerava el primer economista català després de la desfeta de 1714. L’edició permet conèixer el mercantilista liberal Francesc Romà (Figueres, 1726 – Mèxic, 1784) i el seu impacte en el pensament econòmic del XVIII, i resseguir com les descobertes van modificar la recerca que Lluch va mantenir tota la vida.

També s’ha publicat ETA i nosaltres (Pòrtic) d’Antoni Batista. L’expert en la història de l’organització armada i amic de Lluch tanca el seu cicle de llibres sobre el conflicte basc amb un assaig sobre la relació d’ETA amb Catalunya. A través d’investigacions pròpies, Batista fa de cicerone per les penombres del terrorisme. Dedica un capítol a l’assassinat de Lluch i conclou que “va fer tot el que va poder i més pel País Basc”.

També els periodistes Josep Morell i Jordi Vilar, de la productora Ottokar, han presentat Ernest Lluch, lliure i atrevit, que TV3 i ETB2 han emès aquesta setmana i que La 2 de TVE emetrà dissabte (20.05 hores). El documental recorre la seva biografia a través de les veus d’amics i col·laboradors, com Josep Cuní, Gemma Nierga, Xavier Sardà, Lluís Foix, Anton Costas, Joaquín Almunia i Odón Elorza, entre altres. Partint de la seva estima per Sant Sebastià, es desplega una mirada àgil i molt emotiva que permet entendre els leitmotiv vitals de Lluch i copsar la seva vigència.

Lee más: elpais.com


Comparte con sus amigos!